mandag 23. mai 2016

Tren gratis?

Faksimile fra adressa.no 23.5.2016
Impulse treningssenter har i disse dager en annonse som tvilsomt er lovlig. De tilbyr som du ser gratis trening. Hva er galt med det - lurer du kanskje på?

Jo, det som er galt er at det er ikke så gratis... For å få noe "gratis" i denne sammenheng må du nemlig kjøpe trening i et år. Da blir det som å få en sykkel gratis bare du kjøper den etterpå. Du hører sikkert at det ikke er gratis? Dermed blir ikke treningen heller gratis, men en rabatt eller service til dem som handler der. Det er ikke gratis.

Gratis etter ordboka betyr: "uten betaling, vederlagsfritt.reise, gå g-reise, gå g- / (ikke) få noe g- også: (ikke) få noe uten innsats"

Uten innsats og vederlagsfritt. For Impulse koster det  2388,- å få noe gratis. Det er ikke gratis.

Hvordan kan vi vite om noe er lov eller ikke i en slik sammenheng? Bortsett fra at vi hører at dette skurrer?

Markedsføringsloven styrer hva som er lov i markedsføring og i markedskommunikasjon, som er utgangspunktet for læreplanmålet i faget her. Du skal nemlig kunne "vurdere markedskommunikasjon med utgangspunkt i sentrale bestemmelser i markedsføringsloven, varemerkeloven og åndsverksloven".

Hi ho, here we go - dette skal du kunne altså. Markedsføringsloven forteller i utgangspunktet hva som er lov i markedsføring, mens varemerkeloven og åndsverkloven forteller at du må ta hensyn til andres opparbeidete rettigheter til merker de har eller arbeider som de har retten til - såkalte åndsverk.

I dette tilfellet er det altså markedsføringsloven som er interessant. I kapittel 2 av loven omhandles handelspraksis overfor forbrukere. I §6 står det også at "Departementet fastsetter i forskrift de formene for handelspraksis som under enhver omstendighet skal anses som urimelige." Dette er forskrift om urimelig handelspraksis.

Pkt 20 der sier følgende: "Å beskrive en ytelse som «gratis», «vederlagsfri», «uten betaling» eller lignende dersom forbrukeren skal betale mer enn de uunngåelige utgiftene for å reagere på handelspraksisen, samt henting eller betaling for levering av artikkelen."

Så hvis du må betale mer enn bussen for å komme dit for å trene gratis, eventuelt garderobeskap og den type ting, så er det altså ikke gratis. I dette tilfellet så må du kjøpe for minimum 2388,-. Gratis er følgelig villedende.

Er du uenig eller har synspunkter så legg igjen en kommentar under.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar