onsdag 5. april 2017

Når bare oppfinnsomheten setter grense

Hodetelefoner med marmorkloss Foto: Niklas Plikk / Tek.no
Dette er "Value for money" sier leverandøren. Vi snakker om hodetelefoner. Slike du kan ta på for å høre på lyd.

Og er du kresen så vil du ha bra lyd. Lyd er forresten artig. Et menneske kan høre en nokså begrenset del av et lydspekter. Lyd er bevegelse av luft i bølger. Blir bølgene for korte eller lange, så hører vi dem ikke. Men innenfor en bølgelengde hører vi dem. Under det er det bare vibrasjon - over det er det ultralyd. Evnen til å høre disse avtar nokså  raskt med alderen. Derfor er det en del lyder som forsvinner for oss. Elektronikkens evne til å skape disse hørbare svingningene innenfor mellom i beste fall 16 og 20 000 Hz (svingninger pr sekund) i nærheten av øret - ditt følsomme organ hvis du har alminnelig god hørsel. Det er det dette handler om.

Sennheiser er en av dem som tilbyr lyd i segmentet "dem som har så mye penger at ting ikke spiller en rolle og dem som later som og som også har råd eller kan skaffe penger". De har laget en hodetelefon med tilbehør som koster 570 000,- kroner. Godt over en halv million for et sett hodetelefoner altså. Men da får du med deg ikke bare hodetelefoner som lyder bra. Du får et sett med marmorsokkel som er dempet mot underlaget og har ditt navn inngravert. Og ledningen er 99,9 % rent sølv. Og synlige radiorør - åtte stykker - som du kan tenke - disse jobber for meg...

Det eneste man kan innvende er vel at det burde vært med en time for å undersøke hodet til denne prisen... Hvis du gir 570 000,- for hodetelefoner, så er det ikke bra. Hodetelefonene er det. Men du burde ta en runde med deg selv om disse pengene burde vært sendt til veldedige formål. Så kunne du gitt en prosent til å skaffe deg gode hodetelefoner. Det er etikken ved det.

Ellers viser det at det er noen der ute, som bare skal ha det helt spesielle. Da er det ingen grense for hvilken pris du kan ta. Hvor mange det kan være må jo den som driver markedsføring prøve å finne ut.

Man kan tenke seg mange grunner for Sennheiser for å gjøre dette. Dette kan være motiverende leking og hodetrim som er artig for deres ingeniører, som skaffer kunnskap de kan bruke i "folkemodellene". Det forteller en historie om Sennheiser som ekstremopptatt av "state of the art" innen lyd. Ikke dumt om folk tenker slik om et firma i lydbransjen? Det er assosiasjonsbygging - ved å fortelle en historie. Helt sikkert ikke tilfeldig at den dukker opp i et teknisk magasin som Teknisk Ukeblad dette. Det får også Sennheiser-navnet til å bli oppfattet som de som har verdens dyreste høretelefoner. Merkevare handler uendelig mye om assosiasjoner man framkaller. Så sikkert ikke dumt.

Hodetelefonene lages på bestilling. Sikkert både fordi det ikke blir noe stort kvantum, og fordi de skal oppleves spesielle. "Laget til meg". Tidenes ego-boost produkt for rikinger.

Ikke mitt produkt - det er sikkert... Hva med deg?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar