tirsdag 3. februar 2015

Markedsførings-funfacts

Nato kan skrives både forlengs og baklengs.
Du har sikkert hørt om dem. Firmaene som har forkortelser som navn. Her er noen kjente firmaer og organisasjoner som har slike navn.

En av de store kjente er IKEA. Ikea er møbelgiganten som er kalt opp etter sin grunnlegger, og som i tillegg til hans navn har sted og gårdsnavn. IKEA er en forkortelse for Ingvar Kamprad Elmtaryd Argunnaryd. Elmtaryd er gården der Kamprad ble født, og Agunnaryd tettstedet der gården ligger. Agunnaryd er et lite  tettsted i Ljungby kommune i innlandet i Kronobergs län i Småland i Sverige. Kjente steder i nærheten er Växsjö og Ljungby.

Godteriet Haribo har du sikkert smakt. Også Haribo er et slags akronym, Men hvor ikke bare forbokstavene er tatt med Ha er nemlig Hans, Ri er for Riedel og Bo er forkortelse for den tidligere vest-tyske hovedstaden Bonn. Hans Riegel ble født i 1898 i Friedsdorf  (bydel i Bonn) og grunnla Haribo i nettopp Bonn. I 1920 fikk han nemlig registrert Haribo, som da var en  enmannsbedrift som han akkurat hadde startet i Bonn-Kessenich, i handelsregisteret i Bonn.

Adidas er et annet kjent merke fra Tyskland. Også dette er navngitt ved å bruke noen bokstaver fra grunnleggeren, Adi Dassler. Adi var et kallenavn for Adolf . Dassler (født 3. november 1900 i Herzogenaurach i Bayern i Tyskland, død 6. september i 1978 samme sted). Dassler var best kjent under navnet Adi Dassler, og var en tysk forretningsmann og grunnlegger av selskapet Adidas, produsent av treningstøy og sportsutstyr. Adi Dassler var selv aktiv løper. Han laget sko først til seg selv, senere piggsko til Jesse Owens vant sine OL-gull i Berlin, 1936 med Dasslerbrødrenes piggsko på beina. For Adi og broren Rudi samarbeidet først, men ble senere bitre fiender. Broren Rudi Dassler startet selskapet Ruda, som senere endret navn til Puma, heller ikke det så ukjent. Sønnen til Adi drev selskapet videre etter Adis død, og er også oppgavsmann til svømmetøymerket Arena.

NATO har du helt sikkert hørt om. Sjefen er norsk og heter Jens Stoltenberg. Men visste du at organisasjonen har et akronymnavn? North Atlantic Treaty Organization heter den. Men den har også navnet baklengs som benevnelse. Dette kan du blant annet se på Nato-fly. NATO og OTAN står det. Det siste er fransk forkortelse; l'Organisation du Traité de l'Atlantique Nord.

Noen navn er enda litt rarere. Visa for eksempel. Du har sikkert sett et Visa-kort? Visa står for Visa International Service Association, et såkalt rekursivt akronym, fordi forkortelsen er selvrefererende. Visa Inc. er nå et amerikansk selskap som er notert på New York-børsen, unnskyld NYSE - også dette et akronym, New York Stock Exchange. Visa tilbyr betalingssystemer til finansinstitusjoner under Visa-navnet. Systemet ble etablert på 1970-tallet som et samarbeid mellom banker og finansinstitusjoner. Visa er forøvrig også flertallsformen av tillatelse til innreise i et land. Internasjoal utveksling er noe Visa driver med. Visa har ifølge deres egne sider 14,300 finansinstitusjoner og virksomhet i 200 land.

Det finnes også firmaer som har forkortelser som DNB, Den Norske Bank. Men da er dette en ren forkortelse, ikke noe akronym. Det er fordi det ikke uttales som annet enn uttalen av bokstavene, ikke "Denb" men "D", "N", "B". Altså ikke noe eget ord med uttale. Kun bokstavene.

En litt pussig variant står Esso for. Navnet Esso kommer nemlig av forkortelsen SO (uttales «ess-o») for Standard Oil. Selskapet ble etablert i 1911. Esso er et internasjonalt varemerke som blir brukt av det amerikanske oljeselskapet Exxon Mobil og tilknyttede selskap.

Den svenske popgruppa ABBA var også et varemerke som var et akronym, for Anni-Frid, Bjørn, Benny og Agnetha, som var de fire medlemmene. Anni-Frid var forresten norsk opprinnelig, fra Ballangen i Nordland, men flyttet til Sverige.

Hva er så poenget med alle disse forbokstavordene? En - identitet. De forteller om eieren(e) ofte. De lar seg registrere, og er lette å huske og uttale ofte, noe som er en stor fordel om du skal gjenta det ofte i reklamer. Letter persepsjonen - altså at du legger merke til dem i vrimmelen av uttrykk og inntrykk. Kanskje forskjellen på å lykkes eller ikke - nei, ikke helt, men det letter arbeidet med å kjennes og gjenkjennes.

Du kjenner kanskje flere akronymfirmanavn? Legg igjen en kommentar under da vel...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar