fredag 11. januar 2019

Elkøp uten penger

Fysiske penger - på vei ut?
Elkjøp gjør som flere har gjort før dem, de begrenser bruk av penger. Det er ikke kostnader vi tenker på her, men fysiske penger.

Spørsmålet med dette blir - er det lov? Kan man nekte å ta imot fysiske penger, fordi man har andre gode løsninger som kort og vipps eksempelvis? Ja, mener Elkjøp og flere. Nei, mener Norges bank. Penger er et tvungent betalingsmiddel, kan vi lese i saken fra abc-nyheter. Man kan kreve å betale med fysiske penger, med noen begrensninger da. Begrensningene er der for å hindre skatteunndragelser. Det er lettere å spore pengenes vei elektronisk enn hvor fysiske penger tar veien. Det er vanskelig å vite hvor en seddelbunke kommer fra enn hvor penger på en konto kommer fra eller tar veien.

Det er i tillegg en del fordeler for handelen om man slipper penger. Man slipper ransfare og kontanthåndtering, en del former for underslag og tyveri minskes.

Men det rammer de som ikke er så god på elektronisk betaling. Eldre for eksempel. Det gjør at man må ha et fungerende kort eller annen betalingsløsning. For eksempel er det ditt ansvar at mobilen virker og har lading igjen hvis du reiser med mobilbillett. Dette kan være vanskelig for noen. Eller det kan være helt uproblematisk for mange.

Spennende å følge med denne saken, og med andre betalingsløsninger framover...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar