tirsdag 16. juni 2015

Overrasket over pris

Faksimile av Pondus-stripen som ble solgt på søndag.
25. mai 2005  i Istanbul- Atatürk stadion. Champions League-finale. Maldini scorer, så Crespo, to. AC Milan ledet 3–0 mot Liverpool til pause. Deretter scorer først Gerrard, senere tsjekkeren Vladimír Šmicer, og til sist Xabi Alonso. Sluttresultatet blir 3-3.

Straffekonkurransen ender 2 - 3, etter at Riise brenner straffe. Men det gjør ikke noe, for på Milan scorer heller ikke verken Serginho, Pirlo eller Kaká. Så, når ble dette en fotballblogg, lurer du kanskje på nå?  - Det er det ikke.

Hvorfor skrive om dette da? Jo, Liverpool har en storsupporter i tegneserieskaper Frode Øverli. Han henter inspirasjon i hendelsen og tegner det som blir kjent som hans ikoniske Pondus-stripe om Gud, Jesus og Chapions Leaguefinalen i Istanbul i 2005.

I disse dager har Avistegnernes Hus utstilling med blant annet samme Øverli med denne stripen - originalen altså, på Oskarsborg. Både denne og hans første Pondus stripe står utstilt der. Fordi Øverli tenkte å beholde denne selv satt han hva han kaller en tullepris på 100.000,- for tegningen. Oppsiktsvekkende nok for ham ble den solgt, kan vi lese i DN.

En faksimile av Øverlis Champions League-stripe, oversatt til engelsk, står utstilt på Anfield stadion sammen med Liverpools Champions League-trofé.

Så at det er en legendarisk stripe er det ingen tvil om. Men at 100.000 er mye penger for en tegning er det heller ikke mye tvil om. Men så er det jo det at verdien på noe er det noen er villig til å betale i krysningspunktet med det noen er villig til å selge for. Det er det vi ser i dette tilfellet. I tillegg så er det slik at pris signaliserer. Det signaliserer betalingsvilje, ser vi. Høy pris signaliserer i tillegg kvalitet. Så at prisen er satt høyt signaliserer en verdi.

Noe å tenke på når en skal sette pris.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar