onsdag 26. august 2015

Kampen om potetgullet

Potetgull, -løv eller -chips, eller noe helt annet?
Liker du potetgull? Nå knaser det til kamp om dette. Maarud mener de eier det. Andre mener det er degenerert som produktnavn -altså så vanlig i dagligtalen at det ikke lar seg beskytte. 

Mange ord startet sitt liv som varemerker, men lever videre som mer generelle ord. Dette gjelder for eksempel thermos. Du kan se en liste over ord som hevdes å være såkalte degenererte varemerker fra wikipedia her. Det samme gjelder et ord som ikke står på lista, nemlig seigmenn - eier noen det? Orkla mener det, slik jeg har skrevet om tidligere.

Men nå brygger det altså opp til kamp om noe sprøere enn seigmenn, nemlig potetgull, kan vi lese i en sak på kampanje.com.

Så nå skal partene møtes i rettssystemet for å få avgjort saken. Normalt er det Patentstyret som håndterer varemerkehåndtering, men saken kan forflyttes til rettsystemet dersom det oppstår uenighet. Det finnes også en klagenemd for industrielle rettigheter, som er et ledd imellom. Du finner mer om dette på Patentstyrets sider på nettet.

Poenget med varemerker er at det brukes mye penger på markedsføring. Varemerkebeskyttelsen er på en måte forsikringen for verdien av dette. Men så spørs det altså om ordet potetgull i seg selv er beskyttet da.

Krangle om Potetgull? Sprøtt - eller hva? Kanskje er det snart er tid for fredagskos?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar