fredag 20. april 2018

Norske Jeans

Livid i Trondheim
Den 26. februar 1829 ble en liten gutt født. Löb Strauss, i Buttenheim i Bayern i Tyskland. Han flyttet senere til USA, tok navnet Levi og ble for de fleste kjent som mannen bak blue jeans. Denim, dongeri, olabukser, jeans - Levi's. Den mest kjente som har laget dem i hvert fall.

Mindre kjent er det vel at jeans lages i Norge. Ikke i stort antall, men noen i Trondheim. Et par om dagen, på bestilling.

Det var Jens Olav Dankertsen som startet opp for noen år siden, av en dypfølt facinasjon for denim - jeans. Han ville lage sine egne, og lykkes med å selge dem. En interessant gründerhistorie. Du kan lese om dette blant annet i DN. Jeg var selv heldig og hadde anledning til å få høre historien bak på besøk i butikken sammen med en gruppe fra BI i går. Dankertsen har nemlig studert økonomi der.

Under navnet Livid - som betyr noe slikt omtrent som "blåaktig grått" lages jeans i Olav Tryggvasons gate i Trondheim, en travel handlegate. Du kan lese mer om firmaet på deres egne sider. Blant annet om samfunnsansvar, bærekraft. For de er opptatt også av det. De produserer flesteparten av sine bukser nå i Portugal. Men noen ytterst få lages i Trondheim. Også dette kan du lese om dersom du er interessert i en norsk historie om denim.

Visste du forresten at denim er benevnelsen på  stoffer fra (byen) Nîmes i Frankrike. Nå kommer ikke Livid sine stoffer derfra, men det er opprinnelsen på ordet. Dongeri kommer av det indiske ordet (hindi)  Dungaree. Jeans kommer fra at dette var blå bukser fra Genova i Italia. Og det norskklingende ola-bukse skriver seg fra et norsk markedsføringsforsøk på liknende bukser etter krigen, opprinnelig et varemerke altså, som senere har blitt alminnelig omtale av denne type bukser. Kjært stoff har mange navn.

Denim ble på femtitallet knyttet til ungdomsopprør - det ble faktisk forbudt i flere skoler i USA, fordi man var redd for at det skulle være med på å skape opprørsk og anti-autoritær stemning. Innledningsvis var det arbeidstøy, som skulle være veldig slitesterkt. Arbeidstøy-imaget har senere blitt brukt i særlig hullete jeans. Tegn på levet liv og slit, som mote - ikke nødvendigvis eget slit altså. Merker som Diesel har blitt kjent for å bruke slitasjen som del av designet. Litt grovt, sterkt og litt opprørsk. Stoffet har signaler i seg. Måten vi ser på det altså.

Livid i Trondheim bruker kvaliteten. De er lidenskapelig opptatt av produktet sitt. Trår du inn i lokalet går du også inn i en systue. Der lager de og reparerer de jeans. Det store antallet får de altså produsert i Portugal, under betryggende forhold skal vi tro den omfattende informasjonen de legger ut om dette.

Det er i hvert fall interessant å se hvordan de tenker jeans i Trondheim i Norge, og hvordan du kan få håndsydd dine egne for en liten ekstrasum - Laget for deg. Dette er et konsept som er spennende og tiltalende. Kjøp litt bedre og litt sjeldnere - bedre for deg og for verden sier butikkpersonalet.

Stoffet har ellers mange bra egenskaper og noen dårlige. Det sies å skulle beskytte mot slangebitt - i ville vesten gjaldt dette særlig klapperslanger. Så flere fakta og kanskje litt myter har vært knyttet til stoffet. Ingen stor idé å bruke slike bukser om du skal kjøre motorsykkel forresten. Skulle du rutsje et stykke bortover asfalt, brenner buksene seg inn i huden. Ikke lurt. Man får derfor kjøpt egne utgaver med stoffet Kevlar for dette bruket.

Interessant firma - og interessant produkt...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar