fredag 23. november 2018

Black bolig

Som om ikke Black Friday skulle være hult nok fra før... Nå har også DnB boligmegling begynt med det. DnB forsøker å selge en bolig sin Black Friday tilbud.

Boligen er nemlig nedsatt, kan vi lese på e24.no. Det vil si at en brukt bolig omsettes etter et slags auksjonsprinsipp. Man byr på den, og får tilslaget eller taper for andre, eller selger godtar ikke prisen. I vanlig handel har selgeren oppgitt prisen, og det er det. På salgsdager som Black Friday oppgis førpris og nåpris. Så kan man sammenligne. Det er et krav at det er sant.

"Påstander i markedsføring om faktiske forhold, herunder om ytelsers egenskaper eller virkning, skal kunne dokumenteres. Dokumentasjonen skal foreligge på annonsørens hånd når markedsføringen skjer." sier §3 i markedføringsloven.

Sannheten er knyttet til om tilsvarende vare eller tjeneste har blitt solgt til en høyere pris de siste seks ukene. Black Friday indikerer lavere priser. Har de ikke det er det ikke sant, og da er reklamen heller ikke lov.

På hus blir jo dette umulig. Et hus har veldig veldig sjelden blitt solgt kort tid før, og prissetting er en antydning. Hva man får det for er avhengig av hva andre byr og om selger godtar. Man kaller gjerne slik prising for dynamisk prissetting. Å snakke om prisreduksjon da blir mer enn merkelig, noe også meklerfirmaet erkjenner.

Det er lett å bli for ivrig i markedsføringen... eller desperat?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar