fredag 9. november 2018

Samarbeid fra bar til cella

Korrupsjon, ikke ærerikt. Foto: FABRICE COFFRINI / Afp
Hva kan man, og hva kan man ikke i arbeidslivet? Det er et spørsmål som ikke alltid og for alle er så lett å svare på. - Av og til er det bare "for alle" som er problemet, som i denne saken.

I saken om de såkalte kartongkameratene på dn.no kan du lese om hvordan en innkjøpsansvarlig brukte posisjonen sin til å skaffe seg "påspanderinger gjennom 49 «hendelser» til en samlet verdi på 200.000 kroner". De har møttes og spist, gått på bar og klubb og hygget seg og drukket sikkert fin vin og litt av hvert. Som "belønning" for denne rundhåndede behandlingen har TetraPak fått opplysninger om konkurrenten Elopak.  Dermed har de kunnet selge til Tine, som den  innkjøpsansvarlige jobbet i til passe priser. Ikke så lavt som mulig, men så lavt som nødvendig for å få oppdraget. TetraPak har unngått konkurransen fra Elopak, og i realiteten vært garantert noen handler.

Dette er korrupsjon. Det er å finansiere egne fordeler ved at arbeidsgiveren betaler. Og attpåtil ødelegge den konkurranse arbeidsgiver ville tjent på at var der mellom to leverandører. Skikkelig dårlig gjort mot egen arbeidsgiver, og mot konkurrenten. I tillegg til å være dårlig gjort, stiller en som gjør noe slikt seg selv i en helt håpløs posisjon. Han blåser helt fullstendig sin egen troverdighet og integritet. Man står ikke for noe annet enn egen vinning. Man kan ikke stoles på. Og man kan dermed både presses og utpresses.

"Økokrim har lagt til grunn at Tetra Pak har dekket Tine-sjefens kostnader til hotellopphold, flyreiser, bespisning, bar/klubb-besøk og ulike arrangementer i Norge og utland gjennom en fireårsperiode" kan vi lese i saken. Dette er korrupsjon og brudd på konkurranseloven, ble det slått fast. Korrupsjon er å bestikke eller motta bestikkelser. Dette kan være penger, gaver eller tjenester, for at en person som sitter i en form for maktrolle skal gi en annen person fordeler som går utenom reglene. Og reglene her er lojalitetsplikt til egen arbeidsgiver, som du kan lese om ved å følge lenken her og det er konkurranselovgiving.


Ikke særlig snilt eller vakkert på noen måte med korrupsjon

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar