tirsdag 4. desember 2012

Høy kronekurs

Norske kroner er på det sterkeste nivået noensinne. 
Høy valutakurs - hvilken effekt har det?
Skal du til utlandet på ferie er dette godt nytt, men ellers? Hvor bra er det egentlig at kronekursen er høy?

Vi kan lese om vår rekordsterke valuta  i en sak fra E24.

Det påstås at vår konkurranseevne blir svekket hvis kronen er for sterk, stemmer det?

Hvis vår krone er sterk, så betyr det altså at forholdet mellom vår valuta, altså kronen og andre er at man må betale mer enn før for et beløp i norske kroner.

Hvis noen skal kjøpe en ting fra oss i Norge som koster 2000,- for eksempel, så vil den akkurat når jeg skriver dette koste €272 (euro) eller £221 (engelske pund) eller $356. Om dette er dyrt eller billig kommer litt an på hvordan man opplever det.

Men så tenker vi oss at Norges valuta blir enda litt styrket - la oss si 5%. - for å se hvilken effekt dette har. Ny pris i Europa blir nå €287, i Storbritannia £233 og i USA $374. Alle beløp er avrundet.

Svaret på hva som blir effekten av en styrket kronekurs er altså 15 euro mer for vår vare, 12 pund ekstra for samme vare eller 18 dollar mer for akkurat det samme. Det betyr at det kanskje vil lønne seg å kjøpe produktene fra land som ikke har så sterk valuta. Vår pris har altså blitt hevet, uten at vi som selgere får noe mer igjen. Kanskje vi da bør vurdere å sette ned prisen, for å få solgt våre varer?

Så selv om det er billigere for oss å dra til syden eller andre steder, er altså høy kronekurs et problem for handelen med utlandet. Det kan føre til at vi selger mindre, eller må sette ned prisene for å være konkurransedyktig.

Les også en sak på Aftenposten  5. desember om dette.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar