fredag 13. januar 2017

Et marked i endring med ny teknologi

Can I help?
Så er det her igjen. Spådommer om hva som er morgendagens teknologi. Hva skjer? Hva kommer? Sånt er stas. Moro og interessant. Og så får det tankene til å fly, og man blir litt imponert av hva folk har tenkt ut og fått til.

Lurer du på hva som kan skje? Ha litt tålmodighet - så finner man det ut. Ettertiden viser alltid hva som skjedde. Men noen nøyer seg ikke med det. De vil vite trender. De vil vite hva som skjer. Hva som kommer til å skje. Hvordan man kan utnytte det som skjer. Hvem man kan "networke" seg med. Hvordan man kan utnytte noen som kan noe annet, som passer med det vi driver med. Da kan magiske ting skje.

Og hva skjer? Sammenkobling av en hel haug teknologi. Såkalt smart teknologi. Teknologi som kan snakke med teknologi uten å blande inn mennesker. The internet of things. Nettene blir raskere, og mer presise og mer dekkende. Det gir mange nye muligheter. Gammel teknologi fases ut og ny gir mangegangen mulighetene i den gamle. Helt nye muligheter kommer til syne, og er ofte raskt tilgjengelig og ikke spesielt dyr.

Hva ligger i dette? - Overraskelser. Hvis du ikke følger med, gjør kunden det. Og kunden kan forlate deg dersom du ikke henger med. Det har skjedd med både store og små foretak før, og det vil skje igjen. Eksemplene er mange. Kodak var kjempesvære på film. Så forsvant film. Digital teknologi hadde så mange fordeler i forhold til filmen. Så forsvant (nesten) Kodak. Just like that...

Nokia er et annet kjent eksempel. De var markedsledende på mobil. Så kom android, så kom Apple. Så forsvant Nokia (nesten). Hvis man er stor og markedsledende og alle bruker teknologien, så må ikke folk fortsette med det. Det er greia. Ikke ta kundene for gitt. De blir der hvis du fortjener det. Og du fortjener det hvis du er best eller bra nok til å dekke problemene deres. Ellers ikke.

Nå kommer selvstyrte biler og hjem, og teknologi som samarbeider kan vi lese. Pakket inn med hyggelig stemmestyring og utseende vi liker og som i tillegg gir oss litt selskap. Lærere bør tenke gjennom dette. Kan dette bety at lærere blir utkonkurrert av roboter tro? Kanskje får lærere andre roller? Det som er sikkert er at ingen ting er sikkert. Det kommer an på. Og det kommer ikke an på oss. I forretningslivet kommer det an på de som har penger og skal velge.

Det blir andre tider, som det alltid har blitt, bare raskere. Framtiden er ikke det den var...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar