mandag 1. februar 2016

Distribusjon kan bety kroken på døren

 Arve Juritsen, Bilde fra saken bok365.no
Salg av bøker foregår på flere måter. Både gjennom nett og bokklubb og i bokhandel (faghandel) og til det såkalte massemarkedet gjennom "conveniencehandelen". Nå har Rema avviklet sitt Interpress Norge og returnert stabelvis av usolgte bøker.

Juritsens forlag har nektet å tilbakebetale for returene leser vi i en sak på bok365.no.

Det er returer fra 2014 det er snakk om:
"Det gir en returgrad på hele 96,12 prosent, mens vi normalt har ligget på 47,4 prosent. Dette er absurd. Reitan har i løpet av ett år ikke villet forklare hvorfor de kun har klart å selge knapt fire prosent av bøkene de bestilte i 2014. Har bøkene bare ligget på lager?", sier Arve Juritsen.

Dette er også noe av virkeligheten ved valg av distribusjonsvei. Få avtale med Reitan-systemet, da er du vel reddet i forhold til distribusjon? - Nei, ihvertfall ikke når det gjelder bøker. Og et lite forlag som planlegger sine produksjoner og sitt salg regner naturligvis ikke med dette. At Reitan er alt for dårlig på salg. For det må man jo kunne si. Det erkjenner de vel også selv med nedleggingen. Dette var neppe videre lønnsomt for dem. Konkurransen er stor i bransjen, tilbudene mange. Både fra ulike selgere og fra ulike løsninger. Papirboken er ikke eneste løsning lengre. Når folk har både nettbrett og mediespillere så kommer konkurransen både fra lydbøker og e-bøker.

Blir interessant å følge videre denne saken. I saken hevdes at dette kan bety konkurs for Juritsens forlag. Så beslutninger om distribusjonsløsninger kan bety både lykkes og mislykkes.

Interessant sak som illustrerer et distribusjonsvalg.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar