tirsdag 12. februar 2013

Valentines-tips

Avisen Klassekampen bruker Valentindagen i reklame for seg.
For å være helt ærlig så kommer jeg fra en familie uten de helt store Valentine-tradisjoner, ja kultur uten dette faktisk...

Minmote.no foreslår tips til gaver til mannen på Valentines-dagen. Som mann er jeg åpen for dette.

Men hva er så denne Valentines-dagen for noe? Valentinsdagen eller St. Valentinesdag blir også kalt alle hjerters dag. Synes det passet med rosa her...

Valentinsdagen har blitt feiret i England siden 1600-tallet som hentet ideen fra myten om Den hellige Valentin (Valentinus), leser vi på Wikipedia. Valentin ble i følge fortellingen fengslet etter at den romerske keiseren Claudius II truet med fengsel og dødsstraff for dem som ikke avsverget seg kristendommen. De romerske keisererne krevde å bli behandlet som guder i provinsene, nemlig.

Valentin ville ikke som keiseren krevet avsverge sin gud. Han ble derfor steinet til døde i 273 e.Kr.. Før Valentin ble drept, skrev han et brev til sin kjære Julia og bad henne holde seg til Gud. Han undertegnet med «… fra din Valentin».

Valentinsdagtradisjonen er ikke noe spesielt utbredt tradisjon. De siste årene har  handelsstanden og Posten satset millioner for å promotere dagen, og gjøre den viktig også i Norge. Tilsvarende tendens er sett i Sverige og Danmark. Ifølge en undersøkelse fra 2004 visste 70 % av norske menn ikke når Valentinsdagen var, mens 7 av 10 kvinner visste svaret, leser vi på Wikipedia.

I 2010 hadde dagen fått en viss popularitet i befolkningen, leser vi,, i størst grad blant dem som levde i parforhold. Hver tredje person i et forhold sa at de skulle markere Valentinsdagen ved å sende sin kjæreste eller venn en hilsen, gave eller annen oppmerksomhet. I Norge er altså status at nærmere 70 prosent av dem som er i parforhold ignorerer Valentinsdagen, stadig i følge Wikipedia.

Valentinsdagen er for handlende en av de begivenheter man kan bruke for å lage markedsaktiviteter. Man må ta hensyn til og time aktiviteter til den hvis man bruker den i en markedsplan.

Hva er valentinsdagen ellers? - nokså ukontroversiell kanskje. Som du ser av illustrasjonen bruker den radikale avisen Klassekampen Valentinsdagen i sitt markedsmateriell - så tidene forandres - avisen som tidligere var skeptisk til markedskreftene holder nå på med markedskreftenes virkemidler. Interessant... Tidene forandres.

Eller hva synes du? Post gjerne en kommentar under...


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar