torsdag 15. mai 2014

Nyord - purrefred

Faksimile fra e24.no
Med visse mellomrom dukker det opp nye ord i forbindelse med saker som blir omtalt i media. Purrefred er siste nye ord som beriker vårt språk.

Man må gjerne kjenne bakgrunnen for ordene for å forstå de. Purrefred er freden som oppsto da Bama (gamle Banan Mathisen, som selger frukt og grønt) tok konsekvensen av et forferdelig bråk på Facebook og andre sosiale media som følge av at de etter manges mening overemballerte purre. De kuttet vekk det grønne, la purren i papp og så i plast, enkeltvis. Så her de fått en etikett. Tre emballasjeelementer med andre ord. En forferdelig ressursforbrukende, og unødvendig emballering av et produkt som kan klare seg godt uten annet enn en kasse pr 50'ende purre omtrent.

Det kan være verdt å merke seg. Forbrukere reagerer på overemballasje. I tillegg koster det. Kanskje kan man øke holdbarheten og minske svinnet litt, ved å fylle emballasjen med såkalt matgass - gass som sinker forråtnelsesprosessen som i tidens fylde vil ødelegge varen. Men man må balansere dette mot hva forbrukerene vil ha, og godtar. I tillegg må man tenke etisk. Er dette ressursødende? Vi har bare en jord, og alle må bidra til fornuftig utnyttelse av den.

Ikke sant?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar