fredag 31. januar 2014

Dårlige regneferdigheter?

Var bortom hyllene med nudler på matvarebutikken. ICA Nardosenteret. Noen nudler kostet 3 kroner, andre 8,90. En variant så mye som 19,90. Temmelig drøy prisforskjell?

Hvor mye en slik vare koster er jo et spørsmål om hvor mye som er i pakken. Det kan jo være at det er mer i den pakken som koster mest. Derfor må man sjekke hyllekanten og pakken. Hvor mye vekt er i pakken og hva er kiloprisen? Oppklarende? Ikke alltid. Jeg fant nudler fra "Mama" til 3 kroner, med en kilopris på 50,-. Det var 60 gram i pakken.

Mr Lee hadde flere varianter, nudelrett med kjøtt var 83 gramspakker. Aha, tenkte jeg - konkurrenten er noen luringer... De priser seg ned med å ha mindre i pakken. Men så tok regningen over. På lappen står det Enhetspris 25,43 kr./KG. Hmmm! Da skulle denne kostet 2 kroner og 11 øre - ikke 8,90!

Sikkert en regnefeil. Tittet på en annen fra samme leverandør, Mr Lee. 19,90 for en pakke (kopp) med 65 gram. Kilosprisen her var mye høyere ja, 60,30 kr/KG. Men selv da, skulle den kostet 3,91 ikke 19,90.

Mr Lee da... Enten lurer de oss bevisst, eller så er de bedre til å lage nudler enn å regne. Ellers er det butikken som ikke helt har gjort jobben.

Hva sier reglene  om slikt forresten? Vi har en egen forskrift om prismerking, som sier hvordan pris skal merkes i ulike sammenhenger.

En test av ulike nudler kan du lese på klikk.no sine sider. Som du kan se, står pris og kvalitet ikke i forhold til hverandre i denne testen.

Hva bestemmer da om man tar høy eller lav pris? Merket. Den opplevelsen man har av produktet. Og så kan det faktisk være at om man priser høyt, så tror folk at da er den nok også bedre. Dette er en kjent svakhet i tenkemåten vår. Siden vi ofte tenker på ting i helheter, så har vi lagret slike helheter av tanker om hvordan ting pleier å være. Dyrt betyr for eksempel kvalitet. Basert på en slik tenkemåte, kan det være et smart trekk å prise litt tydeligere dyrere. Da sender du et signal om at det er litt bedre - altså et "litt dyrere for smakens skyld" signal...
Nudler fra MAMA

Det er en mulighet i prismerkingsforskriften for å oppgi vekt i ferdig vare, der varen skal tilsettes vann eller annet av ubetydlig verdi, men det er lite trolig Mr Lee har gjort det, siden nettogramvekten står oppført på hylleetiketten. Mama, det konkurrerende merket gjør ihvertfall ikke det. I tillegg er ikke mengde vann presist oppgitt. På posene står det at man skal helle oppi 3 - 4 dl, på boksen (som rommer totalt en halv liter stappfull) står det at man skal fylle opp med kokende vann (og la stå mens man tenker på noe vakkert).

Bunnpris Nudler 65gram kylling kopp
En rask sjekk i et par andre butikker viste at prisen var ganske lik. Bunnpris på Vestlia hadde nudler med kyllingsmak i kopp for 18,90, en krone billigere altså, med kg pris 290,77. Dette stemmer med 65 gram innhold, men på hylla står det 92 gram. Ikke full pott her heller, men pluss for litt lavere pris.

På Rema Moholt koster Nudlene 19,90 som på ICA Nardosenteret, og der er både gram og priser riktig angitt. 306,15 pr kilo, pris 19,90. Også de hadde ulike varianter til ulike priser.

Konklusjon: Virker kanskje som butikkene er ulikt heldig med presisjonen på prismerking. Og - det er prisforskjeller på nudler, som ikke er så enkle å forstå, spesielt når prisene  er så vanskelig å sammenligne. Ellers er det 256,15 i forskjell på kilospris på Mamas nudler med biff og Mr Lee i kopp i samme butikk. I prosent utgjør dette drøye 512,3% i forskjell!

Så i prissetting er ingen ting umulig ser vi...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar