torsdag 22. november 2012

Thanksgiving og Black Friday

I dag er det Thanksgiving. I morgen Black Friday. Vi snakker selvfølgelig om USA - skikker der, men også om Outlet'en i Vestby.

Et outlet er en butikksenter - eller butikkby som de kaller det, hvor kjente merker har sine butikker hvor de gjerne selger ut eksisterende og utgående modeller noe billigere.

Ikke noe uvanlig fenomen i andre land, men finnes altså også i Norge. Se sidene til Norwegian Outlet. Disse gjør seg nå bemerket ved at de lokker med blodige priskutt, familiehygge, gløgg og pepperkaker, gaver og flammeshow, for å nevne noe av den eiendommelige mixen de legger i Black Friday.

En kort beskrivelse av Black Friday finner du på wikipedia. Kort fortalt er det en spesiell handledag rett etter Thanksgiving (også på wikipedia), hvor butikkene ofte har utvidet åpningstid - åpner tidlig. På denne dagen skrives omsetningen med svart blekk, ikke rødt for tap, siden det ofte var godt salg på denne dagen. Det innleder julehandelen, og skulle kunne si noe om julehandelen blir bra eller ikke.

Noen reagerer på at amerikanske skikker og kanskje uskikker, eller i det minste for oss fremmede skikker, tas med over her, og brukes i handelen. Professor Tor W. Andreassen ved Handelshøyskolen BI  stiller seg kritisk til at amerikanske fenomener tas over uten å helt forstås. Ikke så overraskende imøtegår Norwegian Outlet dette.  Les saken på aftenposten.

For oss er det i tillegg viktig å tenke gjennom - virker det? Hvis folk kommer og handler så det plinger i kassa, så spiller det kanskje ikke den helt store rollen om en del synes det er et litt tøysete påfunn? Eller gjør det det? Har handelen et kulturansvar også?

Vurdér selv - god idé eller fjasete?

1 kommentar:

  1. Jeg tror slike dager er ett påfunn markedsførere har laget selv, samme med farsdag / morsdag, det er greit å hedre de og vise sin respekt, men egentlig sitter det bare mange bak hele konseptet som vil tjene mest mulig penger. Som forbrukere tenker vi på slike dager som nyttige og det øker sjansen for å kjøpe noe, så jeg vil nok si at det fungerer. Men det må begrenses hvor mange slike dager det kan være, for hvis ikke er det jo ingen vits at de er der. Den vestlige delen av verden har jo stor innflytelse på land som Norge, og jeg føler kulturen vår blir mer og mer lik dens. Vi bør være litt oppmerksom på hvor mye utenlandske konsepter vi egentlig har og får, og ikke miste de Norske tradisjonene og de dagene som faktisk betyr noe for oss, og som har en mening.

    SvarSlett