søndag 25. november 2012

Trist nyhet

Over 100 mistet livet i en brann i en tekstilfabrikk i Bangladesh. Den sørgelige nyheten gir oss anledning til å tenke litt over forholdene i verden.

Faksimile fra VG-nett 15.11.2012
I saken kan vi lese om at ansatte ble jaget inn igjen når brannalarmen gikk. Dette førte øyensynlig til at flere mistet livet. En ting er ansvaret der, at de lokale lederene har sviktet totalt, både som medmennesker og ledere, med alle de ansvar dette medfører. Men vi er ikke uten ansvar vi heller - om enn litt på avstand. Vi leser også at dette er en leverandørfabrikk for flere kjente kjeder, blant annet Hennes og Mauritz.

Etisk sett bør alle med ansvar for handel kreve at arbeidsmiljø og sikkerhet tas seriøst, uansett hvor i verden man kjøper fra. Som forbrukere bør vi også kreve det av de vi handler av. Først når dette er et tydelig krav i alle ledd, vil dette bli naturlig alle steder. Det er det ikke pr i dag, dessverre.

Hvis  vi ikke krever det, skjer også det at de som ikke tar slikt så nøye, tjener på det, fordi de får lavere kostnader, til lønn og til sikring og tilrettelegging for sunne arbeidsmiljø. Og så utkonkurrerer de land som tar dette seriøst.

Det er verdt å tenke på at alle både vi som kunder, ledere i bedrifter her hjemme og ute og de som jobber i bedrifter rundt om på kloden, er mennesker - venner, naboer, søstre og brødre, fedre og mødre, onkler og tanter - akkurat som oss. De fortjener bedre arbeidsvilkår enn det vi leser om her. Og vi har alle et ansvar for å bidra til at det skjer, på de måter vi kan, som kunder og etterhvert som yrkesutøvere med etisk ryggrad.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar