mandag 22. september 2014

Hvor sikker er en idé?

Helene og Helena Egeland, bilde lånt fra kreativtforum.no
Hvor sikker er en idé egentlig? Hvis du kommer opp med en kreativ idé, får du æren og betalingen for den? Eller risikerer du at noen andre med bedre gjennomføringsevne tar den, og tar æren og betalingen for den?

Dette spørsmålet reises i kampanje på nett, i etterkant av Theas bryllupsblogg, som tidligere er omtalt på bloggen her. To markedsføringstraineer med de ganske like navnene Helene og Helena Egeland har nemlig laget et forslag til kampanje som du kan se beskrevet på deres egen side her. Ikke så langt unna samme idé som byrået Trigger sin kampanje for Plan. Samme organisasjon, og folk fra byrået satt i juryen som vurderte kampanjeforslaget til Helene og Helena Egeland. Kreativ leder i Trigger, Magdalena Kamøy innrømmer i saken at det var "noe kjent" med idéen, men avviser at idéen kommer fra jentenes idé.

Det vi ser her er i hvertfall noe som er et problem. Det er sikkert ikke lett for noen å tro at idéen ikke er tatt, for dem som hadde en så lik idé, som nå altså har blitt realisert. Særlig ikke når koblingene framstår som så åpenbare som her. Men så er det også slik at en hører mye, får med seg mye, når en jobber i en slik kreativ bransje. Sikkert ikke lett å sortere hva en har hørt og sett i ulike sammenhenger.

Men det er en kjent problemstilling. I noen tilfeller blir idéer tatt - og tilbake sitter man, en idé tapt, en erfaring vunnet. Som det står i saken, det er lett å bli desillisjonert. Men det er en del av gamet, dessverre. Man må satse og ta sjanser, skal man komme noen vei. Man må vise seg fram. Og da risikerer man at noen som har en annen posisjon i forhold til å gjennomføre gjør det. Bittert, men lærerikt. Og etterhvert vil man kanskje få sjansen, får man tro. Ikke lett å sikre seg mot. Dette må bransjen som det står ta et ansvar for å ha gode holdninger til. Det er viktig for dem også at man kan stole på bransjen.

Har ihvertfall merket meg et par kreative navn her. Helene og Helena Egeland.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar