torsdag 2. oktober 2014

IOC sliter

Teppe på igjen - Foto: Cornelius Poppe, NTB scanpix
Norge er ikke lenger søker om OL 2022.

De senere dagene har vært sørgelige for dem som ønsket OL i Oslo. Først ble en søknad lansert, deretter har idretten og ulike fraksjoner i partier jobbet for arrangementet. Det tok aldri av, for å si det sånn. Tvert imot. Når det til sist ble nei fra Høyres stortingsgruppe denne uken, var det klart at det heller ikke fantes parlamentarisk grunnlag for å få støtte til det. Søknaden ville få nei om det ble søkt om penger fra Stortinget, dermed var døren lukket. Og et slukøret kobbel sto igjen og beklaget.

Hva skyldes det at den olympiske kommité har så lav anseelse i Norge, som vi har sett de siste dagene? Norge er et relativt egalitært land. Det er små forskjeller på rik og fattig, og på folk kort og godt. Dette regnes av mange for å være den norske suksessoppskriften. IOC mener mange representerer det motsatte. Vi forbinder dem med pampevelde. Mange har reagert på form og innhold i meldingen IOC sendte ut da det ble klart at det var kroken på døra for Oslo-OL ved denne anledningen.

I tillegg har det kommet stadige drypp fra IOC om hva de forventer eller krever; egne filer til VIP'er, de vil møte kongen, de vil slett ikke betale skatt eller avgifter, og flere uheldige utspill. Det har sikkert ikke hjulpet stort at usikkerheten om prosjektets økonomi har vært betydelig, og at det er snakk om milliarder.

Muligens har også noen jobbet mot dem? I alle fall mer enn antydes det i en sak på kampanje på nett. Der er også forventningsforskjellen beskrevet -  vi ønsket oss et matpakke og toddy på termos-opplegg uti skogen, mens OL-toppene ønsket et mer classy opplegg, om man skal si det slik. Det vi har sett er en forbløffende mangel på bakkekontakt. Mange mener dette vil få konsekvenser for IOC som organisasjon, kan vi også lese.

Det blir spennende å følge saken videre.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar