Mye salt i kjøttdeig |
Hvorfor, lurer du kanskje på? Salt er usunt, om man spiser for mye av det, og det gjør vi. Saltet øker sjansen for hjerte- og karsykdommer. Og vi spiser dobbelt så mye salt som vi burde. Hvorfor er det da så mye salt i mat lurer du kanskje på? Salt binder vann, og vann veier. Og vann er billig. Så salt har vært brukt for å få opp vekta på maten vi kjøper. Og prisen er avhengig av vekt. Klarer du å øke vekten med 5 eller 10% ved å tilsette vann så er det billige 5 til 10% ekstra tjente kroner. Så enkelt er det. Og folk er prisbevisste, så om kjøttdeigen koker i stedet for å stekes fordi den er så full av vann så aksepterer mange det. Men det er altså i tillegg usunt. Dette betyr at Norgesgruppen kutter 90 tonn salt, leser vi i en sak på vg-nett.
Og de andre kjedene vil følge etter leser vi, ihvertfall har de planer om det.
Dette setter søkelys på bransjen. De skal konkurrere. Men så har man et hensyn til kundenes helse å ta også da. Hva viker? I praksis har det kanskje vært tatt litt lett på kundenes helse i forhold til inntjening. Her og på tilsvarende områder har bransjen et ansvar. Når matvarebransjen er så konsentrert på få eiere som i Norge blir presset kanskje litt lite? Eller er det omvendt? Ikke godt å si. Bra er det ihvertfall at de nå gjør dette.
Så kan man ihvertfall velge hvor mye salt man vil ha i maten.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar