torsdag 16. oktober 2014

Matvarekjedene fjerner salt

Mye salt i kjøttdeig
Det har i lengre tid vært mulig å kjøpe kjøttdeig uten tilsatt salt og vann. Men den har vært dyrere. Nå fjerner Norgesgruppen salt og vann fra all kjøttdeig.

Hvorfor, lurer du kanskje på? Salt er usunt, om man spiser for mye av det, og det gjør vi. Saltet øker sjansen for hjerte- og karsykdommer. Og vi spiser dobbelt så mye salt som vi burde. Hvorfor er det da så mye salt i mat lurer du kanskje på? Salt binder vann, og vann veier. Og vann er billig. Så salt har vært brukt for å få opp vekta på maten vi kjøper. Og prisen er avhengig av vekt. Klarer du å øke vekten med 5 eller 10% ved å tilsette vann så er det billige 5 til 10% ekstra tjente kroner. Så enkelt er det. Og folk er prisbevisste, så om kjøttdeigen koker i stedet for å stekes fordi den er så full av vann så aksepterer mange det. Men det er altså i tillegg usunt. Dette betyr at Norgesgruppen kutter 90 tonn salt, leser vi i en sak på vg-nett.

Og de andre kjedene vil følge etter leser vi, ihvertfall har de planer om det.

Dette setter søkelys på bransjen. De skal konkurrere. Men så har man et hensyn til kundenes helse å ta også da. Hva viker? I praksis har det kanskje vært tatt litt lett på kundenes helse i forhold til inntjening. Her og på tilsvarende områder har bransjen et ansvar. Når matvarebransjen er så konsentrert på få eiere som i Norge blir presset kanskje litt lite? Eller er det omvendt? Ikke godt å si. Bra er det ihvertfall at de nå gjør dette.

Så kan man ihvertfall velge hvor mye salt man vil ha i maten.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar