onsdag 11. juni 2014

"Frihetens" pris

Faksimile av advarsel om taxipriser i Stockholm
I Sverige har de deregulert taxibransjen. Det viser seg å gi noen uheldige utslag.

Det er nemlig slik at urimelig pris ikke er noen klagegrunn - der - hvis man ikke har blitt lurt. Og forståelsen av hva som er villedende er tydeligvis litt annerledes der enn her. I Norge er det nemlig fastsatt maksimalpriser. Det er det ikke i Sverige, kan vi lese i en sak på vg-nett. Og det gjorde at noen fikk overraskelse når regningen fra Stockholm til Arlanda flyplass ble presentert. Førti tusen kroner. Hårreisende, men altså ikke ulovlig, hvis informasjon om priser er tydelig. Dette gir oss følgende råd hvis du skal ut på tur: Les informasjon NØYE og avtal helst pris på forhånd.

Markedsføringsmessig da? Hvor lurt er dette? Ødeleggende for rykte både for foretaket og for turistdestinasjonen. Som jeg bruker å si - du kan lure noen, noen ganger, men ikke mange eller lenge. Og du bør ha et moralsk grunnlag for det du driver med. Dette er lureri, uansett hvor lovlig det er, og er selvsagt ikke lurt.

Jeg var selv borti en liknende episode i Praha for noen år siden. Der var det omvisningsturer i veteranbiler. Så jo morsomt ut, og vi satt oss inn. Prisen var overkommelig. Etter noen kvartaler spurte sjåføren blidt om vi ville se slottet. - Ja vi ville da det, og bilen tøffet opp bakkene, og ned igjen. Da vi kom tilbake var det en ganske annen pris enn den som sto på plakaten. Vi protesterte, men sjåføren pekte på en liten tekst nederst - mot et gresselig tillegg kunne man se slottet, var essensen i det som sto der. Dagen etter gikk vi opp til slottet, enda irritert over å ha blitt lurt. Tsjekkere er skurker, tenker vi litt ennå...

Men det er de naturligvis ikke...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar