fredag 27. juni 2014

Selvjustis i matbransjen

Faksimile av illustrasjon fra e24.no
Matbransjens faglige utvalg (MFU) likte dårlig Hansa bryggeriers Perle og Bruse reklame.

MFU er et bransjeorgan - frivillig av de næringsdrivende selv altså - ment for blant annet å følge opp bransjens forbud mot å markedsføre bestemte typer mat og drikke til barn under 13 år, som er nedfelt i retningslinjer organisasjonen har vedtatt. Alle kan klage inn markedsføring som strider mot retningslinjer og veiledning til MFU. Klager vil bli holdt anonym. Du kan lese mer om MFU på deres egne nettsider.

Hansa Norge Bryggeriers retro-reklame fikk altså tommelen ned hos Matbransjens Faglige Utvalg (MFU) leser vi i en sak på e24.no.

Hansa lokket i kampanjen sin sammen med Rema 1000, Ulriksbanen og Ulriken643 med «gratis» reise med Ulriksbanen for barn under 16 år. For å få adgang til gratis reise opp til Bergens høyeste fjell måtte passasjeren vise frem forside-etiketten fra en halvannenlitersflaske av rødbrusen Perle & Bruse. Dette kalte man tidligere tilgift, altså det å lokke med en helt annen ytelse for å få folk til å kjøpe noe. Dette kan altså få noen til å kjøpe brus for å få tur, ikke for å få brus.

Å lokke med tilgift ble tillatt med den nye markedsføringsloven vi fikk for noen år siden. Vi merker oss vurderingen som er gjort av utvalget:

- "Imidlertid er kampanjens bærende element tilleggsytelsen som gir gratis reise med Ulriksbanen (...). Utvalget vurderer det slik at barn i aktuell alder vil synes det er en spennende opplevelse å få en billett på kjøpet av en brus. Utvalget finner det derfor ikke tvilsomt at kampanjen retter seg spesielt mot barn."

Det som står igjen den gjeldende markedsføringsloven er bestemmelser om beskyttelse av barn. Og MFU reagerer også ut fra egne retningslinjer på moralen i å ikke følge en tidligere bestemmelse i markedsføringsloven, nemlig tilgiftsbestemmelsen, men begrunner det med at dette er rettet mot barn og ungdom.

Fint å se at bransjen selv tar ansvar også - synes du ikke?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar