fredag 8. august 2014

Med pris som markedsføring

Illustrasjon - Helsedirektoratets snuskampanje
De fleste vet nok at det ikke er lov å annonsere for tobakk i ulike former.

Dette følger av tobakkskadeloven. Denne fastsetter forbud mot å reklamere med tobakk og mot sponsing.

Som du som er interessert i markedsføring sikkert har fått med seg snakker vi om noen hovedkategorier av hva man kan gjøre noe med for å påvirke salget. Vi kaller disse for konkurransemidler og deler dem inn i fire eller fem hovedområder, som alle begynner på P, slik at de blir lett å huske (ganske lett ihvertfall). Dette er:

Produktet - ulike vrier man kan gjøre med produktet, hvordan dette pakkes eller presenteres, hvilke egenskaper og tilleggsverdier det gis, for eksempel hva man får med. Mange som selger spillkonsoller legger for eksempel med ekstra fjernkontroll eller ett eller flere spill, filmer eller frie abonnementer for å strømme filmer. Ekstrautstyr og oppgraderinger, design - mye forskjellig som er knyttet til produktet altså kan gjøre en forskjell på hvor vellykket markedsføringen blir.

Plassen - hvor man selger produktene, åpningstidene, tilgjengeligheten, leveringstiden, kanskje leverer man hjem på døra? Alt man gjør rundt sted og distribusjon er med på å skille deg fra dem som gjør det dårligere. Det er ikke alltid et poeng, men for noen produkter er det her forskjellen på suksess og ikke suksess ligger.

Påvirkning - Måten man driver å påvirker folk, direkte eller gjennom andre, gjennom reklame, salgfremmende tiltak og tilstelninger rundt omkring, personlig kontakt i salget, reklame og påvirkende omtale man skaffer seg gjennom ulike kanaler og medier. For en del bedrifter og organisasjoner står slaget om kunden gjennom kampen om oppmerksomheten i medievirkeligheten.

Personale - skilles ofte ut som et eget felt som begynner på P, men kan også ses under de fire andre, for eksempel under påvirkning og salg.

Prisen - hvordan man setter prisen påvirker salgssuksess. Og det er det vi ser i en sak i Handelsbladet om snussalg på Øyafestivalen. "For å være greie" har snusleverandøren solgt snus billig på festivalen. Sikkert vel vitende om at dette er et sted hvor folk "chiller" og koser seg, og nyter både det ene og det andre. Skal du påvirke folks handlingsmønster framover så start med å få de til å gjøre noe. Hva man selv gjør er en av de sterkeste faktorer i å forutse hva man vil komme til å gjøre framover. Og det er naturligvis det snusleverandøren vet, få folk i gang ved å la det være billig en stund - for eksempel på en festival, så vil de kjøpe det videre når det er dyrt senere. Det er ikke lov å annonsere for produktet, men annonser er altså ikke alt - det er bare ett av flere konkurransemidler.

Og i saken som nevnt kan vi lese at Helsetilsynet er "på saken". Det er ikke så lett å lovregulere noe "smarte" markedsføringsfolk prøver å gå rundt. De jobber jo med å selge snus...

Snusfornuftig, snus(k) - eller hva?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar