mandag 15. februar 2016

Retten til et navn

Hvem eier Jarlsberg navnet? Tine mener de gjør det. Synnøve Finden er ikke enig. De møttes i retten om dette.

Er ost ost? Eller er Jarlsberg noe helt spesielt som bare Tine kan lage? Synnøve Finden mente det - at ost er ost. Også jarlsbergost. Norske meierier og Tine har laget osten så lenge at det er et innarbeidet typenavn tenkte de, og satt i gang markedsføringen av Kongsgård ost av jarlsbergosttype. Da gikk Tine til retten, og fikk medhold. Jarlsberg er et beskyttet navn.

Hva er greia egentlig? - tenker du kanskje. Jo, det er slik at varemerker kan beskyttes. Tine mener de har et beskyttet varemerke. Synnøve Finden var ikke enig at de ikke kan si at deres ost er av typen, siden dette er en ost som har vært markedsført som Jarlsberg. Merket er dermed et innarbeidet begrep i tillegg til et varemerke - hvis Synnøve Finden har rett. Det tok Follo tingrett stilling til. Og ga ikke Synnøve Finden medhold.  Synnøve Finden er gratispassasjer på merkevarebussen Jarlsberg, sier kommunikasjonsdirektøren i Tine.

Og da ble det ostesladdedugnad for Alvdalsfotballspillere. Ikke mindre enn 20 paller ost, leser vi. Og litt kynisk - Synnøve Finden har vel kanskje fått det de ønsket utav dette. Den lille er kneblet av den store. Osten var god, og har ostefat, og nå vet mange om den.

I tillegg støtter de et lokalt idrettslag. Men Tine er ikke fornøyd, og mener ikke at Synnøve følger opp rettens pålegg. Synnøves versjon kan du lese på deres egen side - demonstrativt sladdet. Også Aftenposten spekulerer om dette var et velkalkulert stunt fra Synnøve Findens side. De har fått omtale og kanskje også sympati? Spennende kampanje i lovens grenseland dette.

Interessant sak.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar