tirsdag 25. september 2018

Jalla navn

jalla - Jallasprite, saksøkt brus, kopi fra instagram
Coca Cola har de fleste hørt om. Man har ikke bare hørt om dem, man vet "hva de er". Farge, skrift, smak, lukt og slagord - alt som hører et slagord til. Til og med vår oppfatning av julenissen er preget av Coca Colas reklamer.

Coca Cola har nemlig brukt ufattelig med tid og ressurser på å innarbeide et merkenavn og sterke assosiasjoner til merkene sine. For de har ikke bare Coca Cola. De har også Sprite. Opphavsretten til varemerker er for å beskytte brukte kroner til markedsføring.

Nå er det en liten luring på Tøyen (relativt sett) som forstyrrer deres enerett. Da rasler Coca Cola med trusler om rettssak, om de ikke straks slutter med det. Saken er at O. Mathisen, som står bak Tøyen-Cola, har startet salg av "Jallasprite" - og da blir spørsmålet - er sprite et ord - en generisk benevnelse som man kan bruke, eller er alt som smaker av "Sprite" beskyttet?

Coca Cola har beskyttet navnet sitt, mens Tøyen Cola er en type brus av cola-typen.

Er Jallasprite noe annet enn Sprite eller er det for nært? Interessant sak. Handler om beskyttelse av varemerker som kan være litt av hvert. Bare se på Patenststyrets sider om sanselige varemerker. Coca cola mener de har retten og trekker O. Mathisen for retten for å få stoppet denne markedsføringen.

At det er et jalla navn kan ingen komme fra...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar