torsdag 2. mars 2017

Morgendagens arbeidsliv?

Skal det være en automatisk svele?
Du har kanskje hørt om det eller tenkt på det - tar robotene og datamaskinene over jobbene våre? Blir arbeidslivet i fremtiden annerledes enn dagens. Forsvinner jobber? Blir det bruk for oss?

Nylig var det en sak i nyhetene om Finnland. De prøver ut en ordning med borgerlønn. Du før penger for å være en borger i et verdiskapende samfunn. Ikke alle klarer å finne seg jobb, og de får litt penger fra samfunnet for å greie seg. Lurt eller ikke lurt er det ikke enighet om, men det viser at det finnes mange muligheter. Noen jobber forsvinner. Man ser stadig saker om dette, for eksempel har HR-Norge en sak om det - 20 yrker som kan forsvinne innen 2035. Får de rett - sikkert til en viss grad. Viktig å tenke på for den som skal velge vei videre i livet.

Og hva gjør at roboter utkonkurrerer ansatte? De skal ikke ha lønn, de krever lite, de er ikke syk, de får ikke barn, de er nøyaktige, de håndterer det drepende kjedelige med stor presisjon over lang tid. Mange ting altså, men først og fremst økonomi. Det blir mer effektivt og billigere. Den er vond å argumentere mot. Det er derfor interessant å lese om Bill Gates som foreslår skatt på roboter. Hvis ansatte blir dyre fordi de må betale skatt, så er det vel rimelig at erstatterne blir avgiftsbelagt også da - eller? Jeg overlater til deg å trekke konklusjonene her. Dette ser folk ulikt på. Jeg skal ikke presse på deg et synspunkt annet enn et "hmmm, interessant". Vi som liker markedsføring og ledelse følger med og tenker stadig vekk - hva skjer rundt oss, hva kan skje, er det noe her som vil påvirke oss? Situasjonsanalyse altså - hele tiden når nye ting skjer eller kommer opp.

Det er viktig å følge med - nemlig! Det er da man kan være forberedt.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar