onsdag 27. mai 2015

Sykkel på kjøpet

Expert proudly presents: "en sykkel". Hvis du trenger en TV eller Støvsuger, eller 3 HD-dekodere til bare en krone, fire frimåneder med Norgespakken, fri montering med sykkel, og nei - det monteres ikke med sykkel. Og nei, sykkelen er ikke montert. Liten skrift, men bry deg ikke med slike detaljer. Det er Expert som har tilbudsavis.

- Eller hva med  nettbrett eller pc med sykkel på kjøpet, Tele2 mobil med sykkel på kjøpet - ja her dukket det opp en stjerne; 500 sykler i hele landet og 12 måneders bindingstid med Tele2, men hva gjør man vel ikke for en sykkel???

Hva med en vaskemaskin med varmepumpeteknologi, ullprogram og sykkel? Kjeramisk komfyr hvit med stort ovnsvolum, vaskbar emalje og sykkel? Kombiskap - Nofrost og sykkel. Nofrost og sykkel var kanskje ikke så dumt?

Og det hele kan du utsette betalingen på hvis du vil - til svindyr rente. Det siste sier de forresten ikke selv. Men renten på 15.000,- over 12 måneder blir på litt over 33 prosent effektivt kan man lese. Knappe 30% mer enn vanlig boliglånsrente for tiden. Tilbudsaviser kan virkelig få en til å lure på sine medmennesker...


Du lurer kanskje også på om slikt er lov - altså lokke med noe helt irrelevant? Eller folkelig sagt, lure med en sykkel for å få folk til å kjøpe en støvsuger? - Svaret er faktisk ja. Med markedsføringsloven av 2009 ble dette faktisk lov. For å gjøre vårt regelverk likt med det europeiske ble dette faktisk tillatt da. Så juridisk - innafor. Men det er ikke alt som er lov som er lurt, er det vel?

Tidligere var dette ikke tillatt. Man brukte et eget ord for det; Det ble da kalt for tilgift. En egen bestemmelse i den tidligere markedsføringsloven forbød det. Argumentasjonen var at dette tilslører og fjerner fokus fra det egentlige valget. - Trenger du en tv, bør du fokusere på det beste tv-kjøpet du kan få tak i. Slikt som dette gjør den vurderingen vanskeligere.

I tillegg har man den rent etiske biten - kan dette være egnet til å få folk til å kjøpe ting de ellers ikke ville kjøpt? Er dette forsvarlig forretningsdrift? Dette kan skaffe noen som ikke trenger det enda en sykkel, eller en flatskjerm.

Så: Hva synes du om dette? - Etisk innafor? Eller utenfor?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar