tirsdag 27. oktober 2015

Glad, men ikke så glad, laks

Laks med forhistorie -
Lerøy tar miljøansvar og tilbyr laks uten palmeolje, antibiotika og med ekstra omega 3. Eller vent - det er ikke laksen som er det, det er foringen som er det. Har det noe å si? - Ja!

Foringen gjør laksen til det den er. Eller ikke? Det er kanskje ikke så godt å si nøyaktig hvilken betydning maten til fisken har?

Det er ihvertfall ikke direkte innholdet i maten som bys fram for salg. Det kan altså sies å være egnet til å være villedende. Og villedende skal ikke markedsføring være. Det er Mattilsynet som har sett på Lerøys «Gladlaks», og funnet ut at markedsføringen ikke holder. Mattilsynet mener altså det fremstår som at merkingen gjelder selve laksen, og ikke fôret.

Nå er Mattilsynet ikke håndhever av markedsføringsloven som har bestemmelser om villedende markedsføring. Når Mattilsynet engasjerer seg i dette er det derimot ut fra matloven og forskrifter om merking. Også denne har bestemmelser om at den ikke skal villede, i likhet med markedsføringsloven, men med et litt annet utgangspunkt kan man si. Hvilke regelverk Mattilsynet håndhever kan du lese på Mattilsynets sider. Det er mange ulike regler å forholde seg til, nemlig, både for spesielle former for virksomhet og for markedsføring generelt.

Gjett om Lerøy er enig... Du har rett. - Det er de ikke, kan vi lese i saken på Kampanje.no.

Rett skal være rett - så spørs det hva som er rett da.... Rett og slett.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar