torsdag 22. mars 2018

Bensinprisen - igjen

Bensin - Dyrt når? Billig når?
Bensinmarkedet er spesielt. De selger en vare som er homogen. Bensin er bensin. Diesel er diesel. Riktignok prøver de seg med noen spesialvarianter, med mystiske tilsettinger som skal gi den reneste magi for rensing av motor, drivstoff-forbruk og akselerasjon, men stort sett er bensin det - bensin.

Det som er spesielt med bensinbransjen er at de hittil har fulgt en syklisk pris gjennom uken - dyrt på mandag, så faller det, dyrt igjen torsdag, så faller det igjen. Les om dette i det tidligere blogginnlegget om dette her. Og tidligere her.

Nå har Cirkle K, gamle Statoil bensinstasjoner, lagt om. Målet er nok at det ikke skal bli så lett å planlegge tanking. Konkurransetilsynet frykter at bensin nå blir dyrere. For snittet av hva du kjøper kommer kanskje for mange til å bli litt "dyr" og litt "billig" avhengig av når du handler. Før kunne man planlegge litt mer og kjøpe når det er billig. Nå blir det uforutsigbart. Snittet blir trolig dyrere.

Interessant å se hvordan konkurransen slår ut på et produkt som er så likt, riktignok med både kaffeordninger, lojalitetsordninger med kort, boller og pølse for en 10'er, og lassevis med andre fristende tilbud. Legg merke til hva konkurransen oftest går på - lokalisering og pris på kjerneproduktet - drivstoff. Ellers er dette nok et eksempel på usunn markedskonkurranse - få store leverandører er det man kaller oligopol. Da blir konkurransen oftest som dette. De store sloss om å tjene alt.

Interessant bransje dette også...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar