torsdag 27. november 2014

Black friday - i Norge

Folkens - det er Black Friday! Svart fredag, vet du... Vet du hva det er? Ikke??? Tenkte nok det. Har ikke inntrykk av at de handlende og deres hjelpere heller vet så nøye hva det er.

Skeidar bruker ihvertfall denne overskriften på sin brosjyre som lå i posten her om dagen. Black friday ble angivelig innført til Norge av Norwegian Outlet på Vestby, og har lite tradisjon i Norge. Flere firma prøver nå å bruke Black Friday i markedsføringen sin. Jeg har skrevet om Norwegian Outlets Black Friday på bloggen her tidligere. Kan søkes opp om du vil lese mer.

Nå ser det altså ut som om en del flere forsøker å få innført Black Friday i Norge, som en lettbent unnskyldning til å lage litt salgsfremmende furore. Akkurat som Halloween. Dog vil nok mange mene at gresskar og flaggermus er litt mer visuelt enn bare svart. Hva det er er de tilsynelatende ikke så opptatt av - Black er Black - er det ikke?

Black Friday er altså fredagen som er klemt inn mellom helgen og Thanksgiving som er den siste torsdagen i november, idag altså når dette skrives. Denne fredagen har i siden før forrige århundre markert starten på julehandelen i USA. På tiden da de store handelshusene drev med juleparader skal det ha vært en stilltiende avtale om at ingen skulle starte julesalget før paradene var holdt. Black Friday startet handelen.

Nå starter Skeidar feiringen av en feiring vi vanligvis ikke feirer på selveste høsttakkefesten Thanksgiving, som jo er en annen høytid vi ikke feirer, men som Black Friday er knyttet opp til, og så kaller de det tjuvstart. Er dette hult, kunnskapsløst eller bare platt tenker jeg med meg selv... Siden1863 har Thanksgiving vært nasjonal feiret fridag i USA. På Facebook er det en egen protestgruppe mot handel på Thanksgiving - "I'm not shopping on Thanksgiving Day" står det på høstbildet amerikanere oppfordres til å spre. For også der brytes freden på denne dag med handel av en god del.

Platekompaniet har Black Friday fredag og lørdag, leser jeg i en flyveseddel derfra. "Friday" betyr fredag i fall noen skulle lure på det, ikke fredag og lørdag.

Målet er ihvertfall å selge - og få igang julesalget. Så black eller ikke, thanksgiving eller ikke - salg skal de ha - ihvertfall prosenter på møbler. Man trenger noe å feire. Og da tok man denne Black friday'en uten å reflektere noe særlig mer over det - Kanskje ikke så dumt? Salg er salg...

Svart sluttord i anledning morgendagen - Takke meg til -  særlig troverdig virker det ihvertfall ikke med black friday i Norge... Påtatt og kunstig, eller hva?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar