mandag 22. desember 2014

Framtiden er her

Klikk på bildet for å forstørre.
Framtiden er blant de vanskeligste tidene si noe presist om. Grunnen er enkel, vi analyserer den i lys av våre egne erfaringer.

Dagens sak er fra Dagens Næringsliv i 1996 - for snart 19 år siden. Mye så annerledes ut da, blant annet du og jeg.

Også folks tro på hvordan framtiden kom til å bli var annerledes. Slik vi har det i dag oversteg den menneskelige fatteevnen egentlig. At alle skulle ha internett og mobiltelefon? Usannsynlig. Og man trodde man kunne bruke enkel samfunnsforståelse for å forutse framtiden. For eksempel som det at når vi skal bestille våre billetter eller reiser så vil vi snakke med et levende menneske, ikke taste inn på en maskin. Nå ja...

Like fullt er det stadig folk som prøver å spå framtiden, eller gi scenarier (framtidsbilder) over hvordan framtida blir. Det vi kan lære av dette er å utvise skepsis til den menneskelige evne til å forutse framtiden. Vi ser stort sett framtiden i lys av mulighetene og begrensningene i fortiden. Det er en dårlig skala for å vurdere framtiden.

Minner oss om at det i 1899 ble foreslått å spare penger ved å legge ned det amerikanske patentkontoret. Kontorets kommisjonær, Charles Duell skal ha uttalt noe slikt som at "Alt som kan bli oppfunnet, er oppfunnet."

Ettertiden har vel vist at det nok var noen unntak. Hva som videre vil bli oppfunnet, og hvordan det vil påvirke virkeligheten vår er ikke godt å si.

Vi får følge med?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar