torsdag 2. februar 2017

Teknologi mot Trump

Omstridt presidentordre
Donald Trump entret det ovale kontor med brask og bram. De færreste trodde kanskje at han skulle fortsette stilen etter at han kom inn på kontoret; At en ansvarlig administrasjon ville dempe ham. Lite tyder  på at det har skjedd.

Men allerede nå begynner han å få problemer med næringslivet. Blant annet fra firmaet som ble startet av en syrisk gutt, sønn av Abdul Fattah Jandali, en flyktning fra den hardt prøvede byen Homs i Syria. Gutten fikk navnet Steve da han kom kom til Amerika på femtitallet.

Du lurer kanskje på hvem? Steve Jobs i Apple. Det ligger naturligvis mye potensiale og ressurser i mennesker fra alle steder. Firmaet han startet, Apple,  vurderer nå rettslige skritt mot innreisenekten til den amerikanske presidenten. Så forretningsdrift og handel er faktisk en kraft mot politikk mange ser på som skadelig. Skal man ha handel må man kunne flytte på seg og handle og jobbe på tvers av grenser. Slikt skaper fred. Samhandling skaper felles interesser, ikke fiendskap og frykt.

Et annet firma - heller ikke det noe lite og ubetydelig - protesterer også, nemlig Google. Presidentens ordre er i strid med verdiene foretaket står for.

Også Microsoft, Amazon og Expedia er blant dem som jobber mot Trumps presidentordre. Så dette er nokså omfattende motstand. Også fra universiteter og fra medinfirmaer har protester i skarpe ordelag kommet. Facebooks Mark Zuckerberg, delingsøkonomiforetaket AirBNB, Starbucks, Netflix er blant firmaer som har tatt til motmæle mot Trumps nye politikk.

Politikken vi ser konturene av er altså skadelig og hindrende for fri handel, og krenker mange gode mennesker som jobber i disse store foretakene.

Intensjonen er å beskytte USA, sette USA først. Trump har vært mer enn klar på det. Folk har antakelig håpet at han ikke mente det han sa, men alle tegn tyder på at han kjører det gjennom. Så får vi se hvor mye motstand han får - blant annet fra næringslivet.

Markedsføring og politikk henger faktisk sammen.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar