mandag 31. august 2015

Påvirker Kinabørsen oss?

En børs er en markedsplass for verdipapirer
I disse dager leser vi om uro og nedgang på Kinas børs. Kina er jo et stykke unna oss, så det spiller vel ikke allverdens rolle - eller?

Først - hva er en børs? - En børs er der verdipapirer selges. Du ble kanskje ikke så mye klokere av det, men det er altså et sted hvor man kan selge og kjøpe blant annet eierandeler i selskaper - firmaer altså, og som håndterer informasjon rundt dette til interesserte i markedet. I Norge har vi Oslo børsen, og det finnes børser rundt om i verden.

Men hvilken rolle spiller det om børser er urolige og har nedgang i omsetningen, som vi kan lese om i blant annet en sak på e24.no? Er nå det så farlig? Og ihvertfall når det er så langt borte?

- Faktisk så påvirker det oss en del. Omsetning på børsene er et uttrykk på tro på at man kan få til å tjene penger. Måten penger tjenes er at noen kjøper noe - etterspørsel altså. Så hvis folk er optimistisk og har penger så blir det inntjening, og når det blir inntjening så finnes det folk som vil kjøpe selskapene. Det at noen er villige til å kjøpe foretak fører til at kapital tilføres selskapene. Det er de helt avhengige av. Børsen er altså en puls for om det tjenes penger. Hvis det er nedgangstid der, så betyr det at det er nedgangstid når det gjelder etterspørsel. Også av våre varer. Derfor påvirker det oss.

Aktivitetsnivået trekkes ned. Og Kina er et stort land. At etterspørselen minker der vil ramme oss direkte med den eksporten som går dit, og indirekte med at konkurransen blir hardere i andre markeder. Alle de som skulle ha solgt til Kina må forsøke å selge der i stedet. Og så påvirker børsene hverandre - opp- og nedgang smitter. Det er slik et marked virker. Noen etterspør - noen tilbyr - og så må de møtes på hvor mye som skal kjøpes for hvilken pris. Blir det for dyrt, vil ofte ikke kunden kjøpe, blir det for billig så er det for lite å tjene på det, så da vil ikke selgeren(e).

Så en opp- eller nedgang på børser er verd å følge med på...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar