tirsdag 30. april 2013

Om merker og merkevarer

Når vi på denne bloggen snakker om merkevarer, så menes normalt kjennetegnene man
Eksempler på noen varemerker og merkevarer
legger til varer eller tjenester fra en spesifikk leverandør, som bærer med seg noen kjennetegn og verdier. Men vi omgir oss også med mange andre merker, som vi skal se litt på her.


Coca-Cola er et eksempel på en merkevare, Toyota, Rolex, Apple, RayBan, Nike, McDonalds, Lindeberg, NTNU er også det. Eksemplene er mange. Felles for dem er at de bærer med seg noe mer enn varen eller tjenesten i seg selv. De har en slags utstråling, en merkeverdi. Merkevaren utløser et sett assosiasjoner  knyttet til det bestemte merket.

Når du hører Volvo, så tenker du kanskje sikkerhet? Toyota, driftssikkerhet? Mercedes, luksøriøs kvalitet? Alle er biler, og kanskje egentlig ikke så forskjellige (mange er sikkert uenig her)? Poenget er at forskjellene bevisst er dyrket fram, og markedsført fram. Verdier er over tid lagt til vår måte å oppfatte ulike merker. Det er dette vi kaller merkevarer.

I tillegg til dette finnes noen andre merker som også brukes i handelen. Kjøper du en ny TV så er den kanskje merket både EnergyStar og en del andre merker, for å framstå miljøvennlig og positiv. Kjøper du en matvare er den kanskje nøkkelhullmerket. Men hva betyr egentlig dette? Du kan finne beskrivelse av mange av disse merkene på nettsiden til grønnhverdag.no. På siden finner du også videre lenker til merkenes egne sider.

Noen merker handler om miljøriktighet, andre handler om at varen er produsert et spesielt sted, har visse beskyttelser, noen handler om at produktet tilfredsstiller miljøkrav. Andre går på handelsetikk.

Hvordan man kan bruke dette vil avhenge av hvilke holdninger man har og mulighetene man ser for å dra nytte av det. Hvor mye kunder er villig til å betale for dette har det vært litt uklare signaler på. At man ønsker mer riktige varer er nok så, men om man virkelig velger dem om de er litt dyrere er et annet spørsmål.

Når det gjelder det juridiske knyttet til beskyttelse av eneretten til varemerker, så kan du finne det på lovdata.

Synspunkter? Legg igjen en kommentar da vel...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar