onsdag 30. september 2015

Hei hå, nå er det for tidlig igjen...

I bransjen for å ønske tidlig god jul?
En markedsføringsblogg må være tidlig ute med å ønske god jul, synes du ikke - så: God jul alle sammen! Rakk det før september var omme. Puh!

Vi er nemlig der at det er for tidlig med juleprodukter, og de kommer i butikkene, og det kommer reaksjoner... Og Twitter tvitrer over med lystige meldinger.

Bare søk på julemarsipan - her er hva folk skriver:

"Da er det offisielt høst. Endelig har jeg lest årets første klage på tidlig julemarsipan."
"Julemarsipan i slutten av september?! Helvetes "kjøpmenn"
"Vi trenger Halloween i Norge som en buffer mot julemarsipan før oktober har startet."
"Snart får vi julemarsipan i butikkene, og avisoppslag om at det er altfor tidlig."
"På tide med ... Det er jo alt for tidlig med kakemann, julebrus, julemarsipan osv debatten... PS jeg har spist..."
"Æ for min del, like no at butikkan selg pepperkaker, julemarsipan og julebrus snart. HALLO? Kem like ikke jula liksom "
"Julemarsipan i butikker allerede i september er døvt"

Engasjement. Og bransjen ved kommunikasjonsdirektør Robert Rønning i Orkla Confectionery & Snacks Norge, som står bak Nidar, forklarer leser vi i et - ganske riktig - oppslag i media om den alt for tidlige marsipanen:
"det er flere grunner til at Nidars julemarsipanen kommer ut i butikkene allerede i september. 
– Årsaken er at det er nesten 4.000 butikker i Norge, og det tar rett og slett tid å få varene ut til alle. Selv om det er mange butikker som har fått julemarsipanen allerede, er det mange som ikke har fått det ennå "

Så det er bra Nidar ikke selger melk, er vel egentlig en naturlig kommentar på dette.

"– Noen «forståsegpåere» mener at vi burde selge dette kun i desember, men det er ikke levedyktig når det skal være en så kort salgsperiode. Den må være lengre for at det skal være forsvarlig å selge julemarsipanen "

Like sikkert som at det blir jul er det at det blir tidlig julemarsipan altså. Europris i Konnerud utenfor Drammen fikk forresten omtale, antakelig først i år for å ha fått opp juledekorasjonene allerede i forrige uke.

Man kan jo mene litt av hvert om dette naturligvis, men det påvirker jo samfunnet, gjør det ikke? Det gjør julen litt mer kjip. Når du kommer til jul er du mett og lei. Men å gjøre noe med dette må kanskje forbrukerne. De må rett og slett ikke etterspørre enda. Da vil det ikke lønne seg. Og så må nok forbruket vårt dempes, jul eller ikke. Det interessante i denne saken er også om næringslivet har et ansvar for samfunns- og kulturutviklingen eller om de bare kan "peise på" som de vil. 

Saken om generell søndagsåpning av butikker stiller samme spørsmål - bør noen (politikerene) styre næringslivet - og i tilfelle hvor mye?

Interessante tanker som man bør ha holdninger til og ha tenkt gjennom før man står midt oppi det og må svare pressen. Øker ikke akkurat bransjens troverdighet eller anseelse?

Jeg er ikke alltid imponert over svarene som gis når de egentlig ikke har noen gode svar. Er du?


Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar