fredag 11. september 2015

Tenker annerledes

Faksimile, illustrasjon arkitektkontoret NBBJ
Noen ganger er det som utkonkurrerer en annen idé totalt annerledes. Ikke i det hele tatt det samme... Det er ikke noe som sier at et produkt som skal utkonkurrere et annet behøver å være en forbedret utgave av det samme. Løsningen kan også være noe helt annet.

Et eksempel på dette vi kan lese om i Teknisk ukeblad er det et arkitektkontor som kommer med for å erstatte en t-banelinje i London. Erstatningen trenger ikke være t-bane nemlig.

For nedi tunnelene er det tørt og greit og plass til å bygge rullebånd. Ulike rullebånd som går ulikt fort, i et filsystem. Med sittemuligheter og felter og soner for av- og påstigning. Togene som går der klarer nemlig ikke å holde noe gjennomsnittshastighet raskere enn 32 km/t. Med en topphastighet på båndene på 29 km/t er ikke forskjellen stor, men det kan gi en kapasitetsøkning på 55.000 mennesker, fra dagens 300.000 daglig reisende.

Om dette blir noe av er sannelig ikke godt å vise, men det illustrerer at nye løsninger kan være svært forskjellige fra dem vi ser i dag. Utgangspunktet er nemlig ikke tekniske løsninger, men folks behov. Ikke tog - men transport - forflytning - trygt, tørt og økonomisk.

Interessant og tankevekkende - eller hva?

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar