onsdag 11. januar 2017

Badampi DAB - Radio i endring

På tur for å "selge inn" DAB+
Det vi ser om dagen er ikke akkurat politisk kunstverk. Nei, jeg tenker ikke på Trump. Jeg tenker faktisk på våre hjemlige trakter. Over li og hei. Langs veier og der folk bor, og hører på radio. Vi er i den tiden hvor radioene skal skrus av. DAB skal innføres.

Kritikken mot dette har vært massiv. Forslagene om å utsette det har vært oppe til behandling, men nei. Vi skrur av FM-nettet i disse dager. Skal du høre radio skal den være digital. DAB, som er en forkortelse for Digital Audio Broadcast er nettet som bygges opp. Ja, i tillegg til 4G og bedre da. Hvis du har mobil, så kan du heller høre på det hvis du har abonnement til det. For når det gjelder datatrafikk, og DAB er en slags datatrafikk, så bygges nettene opp i rasende tempo. Adressa bringer en sak om at du kanskje kan høre på mobilen i stedet for å kjøpe dyr adapter i bilen. Nettet finnes for det, og er bedre utbygd enn DAB.

En professor i journalistikk er mer opptatt av den politiske skandalen dette er. Vedtaket er merkverdig. Politikere går inn og velger en teknologi. Det er spesielt. De bør vel heller være opptatt av målsetninger enn teknologi. Flere har hevdet at teknologien ikke er spesielt moderne når den nå innføres. Ei heller særlig nødvendig. Og da er det jo dumt at den koster mye, både i infrastrukturelle investeringer og for folk flest som må bytte radioene sine. I tillegg kan det ha mediemessige konsekvenser. Folk hører mindre på radio. Dette kan få folk til å høre enda mindre på radio. Og - hvis man først må gå digitalt, så kan man jo velge helt selv - nettradio heller enn DAB. Og hvilke kanaler velger du da? Kanskje et så vanskelig valg at du dropper radio? Eller helt andre kanaler? Rikskringkastningen som har gitt et felles lyttepunkt som mange hører på mister sin plass, kanskje... Hvem vet?

Folk flest vil nok kjøpe en eller en del DAB+ radioer. Men en del vil ikke. Innføringen beskrives som original - det er ikke mange land som gjør dette grepet. Men det er mange land som følger Norge med interesse for å lære nå.

Nye radioer gir nye muligheter. De er brukervennlige og lette. For folk flest. Men ikke for noen. De som kan hende bruker radioen mest synes ikke nødvendigvis det. En historie fra Nordland illustrerer det. En blind eldre dame får ikke til radioen. Den har et display hun ikke ser. Den gamle radioen kjente hun - og den kvitterte med summing for ikke innstilt, og lyd der det var lyd. DAB summer ikke. Den gjør i det hele ingen ting før du gjør det rett. Det sliter en god del eldre med. Selv har jeg en mor og en svigermor som begge har DAB-radioer de ikke behersker.

Også NRK er redd for lytterflukt leser vi i en sak. Nettstedet radio.no er et eget nettsted som har promotert overgangen. Det er nemlig brukt masse penger på dette. En egen bil og en egen campingvogn har trillet landet rundt for å skape god stemning for det politiske valget av teknologi. Dette er noe av det rareste politiske spillet som har vært sett i medienorge. på disse sidene kan du også lese en positiv vinkling av hvem som står bak - det ser ut som en ganske bred front, gjør det ikke?

Du kan også lese om saken på bloggen her tidligere. Det er ikke første gangen, og jeg vet ikke om det blir siste gangen denne saken er i tema. Det er en interessant sak både for den som er interessert i medier, politikken bak og teknologien som gir endrete og annerledes muligheter for den som vil annonsere for eksempel i et radiomedium. Hvis man vil det nå da. Endringene i lyttermønster vil avgjøre verdien av det.

Les selv og bedøm selv - interessant er det ihvertfall, om det ikke er gledelig...

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar