onsdag 25. februar 2015

Mer handel, enda mer netthandel

Vi handler som aldri før. Handelen har økt jevnt og trutt siden 2006 viser tall fra ssb.  Og netthandelen øker enda mer.

Dette meldes i en sak på e24.no. I figuren her ser viu at salget i detaljomsetningen - vanlig butikksalg, og nettsalg og postordre har økt fra 2006, med en liten dupp i 2009. Ellers har økningen vært klar. Det siste året har handelen økt med om lag 5-6 %. Internetthandelen har økt med nesten 18%. Så det tyder på at internett er i ferd med å ta over noe av detaljhandelen. Hvor mye er tidlig å si, men at netthandelen overtar noe virker klart. Også fraktfirmaet Deutsche Post DHL har spådd noe liknende. De stiller opp to scenarier - framtidsbilder. Det ene med nøktern vekst og utvikling foreslår at netthandel vil overta omlag 20% av handelen. Det andre scenariet med antatt større vekst overtar netthandel så mye som 30% av handelen.

Det er interessant at de lager seg slike modeller for hvordan framtiden kan tenkes å bli, for å forutse hvilke utfordringer de da vil få. For fraktnæringen betyr nemlig det - mer frakt i ekspressfart. Kunder liker dårlig å vente når de har lyst på noe. I Norge gir også angrerettloven kundene rett til å angre på sine kjøp. En større netthandel vil kanskje utfordre angretten  med tiden. Pr i dag har man nemlig en angrerett som gir nettkunder bedre rettigheter enn butikk-kunder. Dette kan være en utfordring for dem som skal tjene på å drive med handel. Lovverket utvikles etterhvert som samfunnet endres, så her er det mulig man med tiden vil se endringer.

Hvem vet? Ihvertfall ikke den som ikke følger med, det er sikkert.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar