onsdag 25. februar 2015

Når en lege sprekker

Helseministeren. Foto: Poppe, Cornelius / NTB scanpix
I foretaket helse Møre og Romsdal har de hatt en svært uheldig hendelse. Omorganisering og innsparing knyttes til at et lite barn så tragisk døde. Triste greier!

Men saken har en annen side også, nemlig den at den lille guttens lege går på nett med et innlegg om at helseministeren er totalt uegnet og bør gå. Denne døden tilgir jeg deg aldri avslutter barnelege ved Kristiansund sjukehus Anna Owczarz til Bent Høie i full offentlighet.

Hva er problemet med dette - kan hun ikke ha en mening om det? Jo. Er hun ikke kvalifisert til å mene noe om det? Jo. Bør hun ha meninger om slikt? Selvsagt. Men - Bør hun harmdirrende slenge det ut i sosiale medier, som offentlig ansatt? - Det er det som kan stilles spørsmål om.

Hun er ansatt for å ivareta sine pasienter. Men hun har som ansatt også en lojalitetsplikt. Hun må som ansatt forholde seg slik at hun ikke bryter ned tilliten til den virksomhet hun jobber i. Dermed må hun forholde seg til formelle kanaler internt. Hun er i et arbeidstakerforhold hvor hun betales for å gjøre blant annet det. Det er faktisk en del av avtalen. Hun er ikke helt fri til å si hva hun vil på jobb eller om jobben på fritiden.

Så kan hun som tydelig privatperson ytre omtrent det hun måtte ønske. Hun gjør ikke det her. Hun forteller at hun er barnelegen til gutten for å styrke sin avsenderposisjon i innlegget. Det er både oppsiksvekkende og problematisk, faktisk.

Du kan finne en artikkel fra Kapital om temaet på arbeidsgiverorganisasjonen Spekter sine sider, som omhandler lojalitetsplikten i et arbeidsforhold.

I Norge har vi grunnlovsfestet ytringsfrihet. Men i arbeidsforhold har man lojalitetsplikt som i yrket begrenser en. Disse krasjer tidvis. Det ser vi i dette tilfellet.

Om noen går over streken kan man men man ikke reagere. Vi leser om at personalsjef i Helse Møre og Romsdal Olav Finngøy uttaler følgende:
"Vi forventer at våre ansatte oppfører seg profesjonelt i media og sosiale medier, men det blir ikke personalmessige konsekvenser på dette. Nå avventer vi en gransking av hele saken."

Dette framstår som en klok måte å håndtere dette på.

I denne ene triste saken.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar