fredag 9. november 2012

Pristest

I dagens papirutgave av Adresseavisen (9. november 2012) står en pristest om dagligvarer.

Dessverre er ikke denne artikkelen lagt ut på nett. Artikkelen er allikevel interessant lesning for oss som er opptatt av markedsføring. Hvem er egentlig billigst? Og hvordan kan vi vite at de er det?

Hvordan undersøkes en slik sak da? Jo Adresseavisen har satt sammen en handlekurv av 35 velkjente varer i sju varegrupper, sier de. Prisene er så scannet i kassen. Det er ikke tatt hensyn til kvantumsrabatter, eller bonuser som for eksempel Coop medlemsrabatt. Dette reagerer også Coop på, noe som er gjengitt i artikkelen. Men som ofte ellers - er det tekst og tall, ja så vinner tallene kampen om oppmerksomheten.

Og tallene forteller oss at Rema 1000 er billigst, med en samlet pris på 824,10. Nest billigst er Coop, drøye hundrelappen dyrere for samme varer. Kiwi er enda noen kroner dyrere, for disse varene, så følger flere opp til Meny, som er testens dyreste - 1004,90 koster samme varene der - hvis varene er like gode og ferske og slike ting da...

En test som ligger på nett er Din Sides pristest fra 12. september i år. Den konkluderer med at Kiwi slår Rema på målstreken. Hmm! Hvordan kan det ha seg, tenker jeg da. Tilfeldige svingninger eller hva?
Four red fruits te koster 9,20. Sammenlignbare te-smaker koster over 20,-

Utvalget varer man undersøker er viktig, tenker jeg. Hvis bransjen vet hvilke varer som blir testet, så kan de sette ned prisen på de varene som testes.

Pizza Grandiosa går igjen i disse testene. Lure kjeder bør derfor være konkurransedyktig på denne.

Hos Rema står Grandiosaen i Adresseavisen oppført med 29,70. 39,90 hos alle de andre (bortsett fra hos Prix hvor den koster 40,50). Påfallende lik pris? Også hos Din side er denne nokså likt priset.36,90 eller 37,90  den 12. september.

Jeg har ofte tenkt på hvorfor teen "Four red fruits" alltid pleier å være billigst. Som du kan se av bildet er denne uforklarlig mye billigere enn alle andre te-er (klikk på bildet for å forstørre).

Et pussig sammentreff med at denne har vært en gjenganger i pristester? Det samme har vært tilfelle før for blant annet jeger-gryte, som etterhvert ble døpt om til jakt-gryte, og så ble dyrere igjen.

Bransjen er ikke dummere enn at de er ualminnelig opptatt av hvordan de blir oppfattet prismessig. Det er mye man kan gjøre for å påvirke dette.

Har du synspunkter på hvem som er billigst - eller vil oppfattes som det? Legg inn en kommentar, og del dine erfaringer med oss andre!

1 kommentar:

  1. Jeg tror ikke det er en matvarekjede som er billigere enn alle de andre. Det er litt mer spredt, noen butikker selger noen type varer billigere enn andre. Dette er grunnen til at min familie ikke handler fast hos noen kjeder, vi liker å variere litt og hvis det er tilbud på noen matvarer kjøper vi gjerne mer enn vanlig. Rema 1000 har jo "faste lave priser" som etter min mening er litt kjedelig, for da har de jo aldri tilbud på matvarer, som gjør det litt artigere og gunstig å handle. Men allikevel foretrekker jeg Rema 1000 pga. at de ligger nær meg og at jeg vet at de er greie på prisen (hvertfall noen produkter som jeg vanligvis kjøper)

    SvarSlett